Robin Jarvis
Kansikuva

Deptfordin kaupungin laitamilla, hieman rapistuneessa vanhassa talossa asuu hiiriyhteisö, jonka rauhallista elämää varjostaa synkkä uhka: kaupungin maanalaisissa viemäreissä väijyy pimeyden voima, joka täyttää koko lähitienoon pelolla. Rotat palvovat tuota pimeyttä ja kutsuvat sitä Jupiteriksi, Kaikkeuden Herraksi.
Tuohon hämärän valtakuntaan uskaltautuu pieni ja pelokas hiiri, jonka kohtalona on kuolla kaukana perheestään ja ystävistään. Tuo kauhistuttava kuolema sysää kuitenkin liikkeelle tapahtumaketjun, joka saa koko hiiriyhteisön pelon ja taikauskon valtaan. Vain peräänantamaton rohkeus ja keskinäinen rakkaus antavat hiirille voimaa taistella pimeyden valtiasta vastaan.

Juoni saattaa kuulostaa lapselliselta, koska pääosassa on juuri eläinhahmot, mutta itse pidin kuitenkin kirjasta ainakin jossain määrin. Satuin ohimennen näkemään trilogian toisen osan ja koska kannet oli sen verran hienon näköiset päädyin lainaamaan koko sarjan. Paikoitellen juonenkäänteet oli kyllä ennalta arvattavia, mutta ihan hyvää ajanvietettä tämä kuitenkin on. Lapselliselta kuulostavasta juonesta huolimatta, en ihan perheen pienimmille tätä suosittelisi, sillä muutamia henkilöitä kuolee aika raa'astikin. Itseeni hahmojen kuolemat ei tehnyt järin suurta vaikutusta, mutta kaikki ei välttämättä tykkää. Esimerkiksi kohtaus, jossa Jake tappaa toverinsa, Fletchin, voi olla vähän turhan raakaa perheen pienimmille, varsinkin kun Jaken sitten myöhemmin mainitaan syöneen Fletchin lihaa. Ei loppujen lopuksi mikään kummoinen tarina, mutta kuitenkin sen verran mielenkiintoinen, että on pakko lukea sarja loppuun.