Belle De Jour
Kansikuva

Tämä on kertomus puhelintytön elämästä - päähenkilön itsensä kertomana. Belle päättää alkaa myydä itseään, mutta ennen pitkään hän huomaa ettei työn ja oman rakkauselämän yhdistäminen olekaan aivan yksinkertaista. Ystävät ja perheenjäsenetkään eivät tiedä Bellen oikeaa ammattia. Onnistuuko Belle pitämään ruumiin ja mielen erillään toisistaan ja pysymään kaiken keskellä ehjänä? Belle vetoaa naisiin rohkeutensa ja rehellisyytensä takia - ja miehiin paljastaessaan, mitä puhelintytön mielessä todella liikkuu.

Belle De Jour - puhelintytön salaiset seikkailut, koostuus lontoolaisen luksusprostituoidun tekemistä päiväkirjamerkinnöistä, jotka julkaistiin alunperin nettipäiväkirjan muodossa. Internet sivuista tuli välittömästi menestys. Ne saivat aikaan valtavan mediakohun ja The Guardian nimesi ne parhaiten laadituksi verkkopäiväkirjaksi vuonna 2003.

http://belledejour-uk.blogspot.com

Mitähän tästä nyt sanoisi. Jotenkin kirjan takakansi antoi ymmärtää, että kirja sisältäisi jotain rajujakin paljastuksia prostituoidun työstä ja seksin ihmeellisestä maailmasta. (Oikeastaan osasyy siihen miksi sen lainasinkin *viheltelyä*) Mutta oletukset kuitenkin olivat vääriä. Vaikka Belle toki kertoi asiakastapaamisistaan jonkin verran, ei kirja minusta tuntunut mitenkään maata järisyttävältä. Nainen makaa miehen kanssa rahasta, mitä sitten? Eiköhän se ole naisen ihan oma asia jos tahtoo näin tehdä. Eri asa tietysti ne jotka pakotetaan siihen ja kuljetetaan jostain ulkomailta työskentelemään kuin orjat konsanaan. Jos sivuamme hieman nyky-yhteiskuntaa, ei minusta sitä prostituoidun toimenkuvaa tulisi niin kovasti paheksua. Eikö valtiot pääsisi paljon helpommalla jos siitä tehtäisiin ihan oikea ammatti kaiken maailman kirjastonhoitajien, poliisien ja muiden rinnalle. Huoraaminen olisi luvan-varaista toimintaa ja jos sitä tahtoo harjoittaa olisi hankittava siihen asianmukaiset luvat, työstä saatavat rahat olisivat verollista tuloa ja olisi käytävä säännöllisin väliajoin lääkärin juttusilla, tarkistamassa ettei joku asiakas ole mennyt saamaan sukupuolitauteja joltakin asiakkaalta. Naisella (tai miehellä) olisi oltava asianmukainen todistus aina mukana ja asiakas voisi vaatia halutessaan, että saa nähdä toimiluvan. Uskon, että se vähentäisi huomattavasti enemmän prostituoitujen määrää kuin koko toiminnan kieltäminen. Ainakaan ulkomailta ei voisi tuoda tyttöä joka on työhön pakotettu, kun kuka tahansa asiakas voi vaatia nähdä sen toimiluvan ja ellei toimilupaa ole niin taitaisi olla ennemmin se luvat omaava tyttö joka sitten saa asiakkaan sänkyynsä ja maksun siitä.

No joo, takaisin kirjaan. Ei siis ollut mikään maailmaa järisyttävä opus, vaikka varmasti se jonkun mielestä olisi mielenkiintoinen lukea. Itse lähinnä haukottelin, sillä näiden päiväkirjamerkintöjen perusteella Bellen elämä on melko samanlaista kuin kenen tahansa muunkin, lukuunottamatta hieman epätavanomaista ja laitonta työtä.