Jude Watson
Kansikuva

Vuosien ajan Melida/Daan -planeetan vanhemmat sukupolvet ovat sotineet esi-isiensä nimissä. Taistelu menneisyydestä uhkaa kuitenkin tuhota uuden sukupolven tulevaisuuden. He päättävät aloittaa kapinan kuolleiden puolustajia vastaan, kärjessään nuoret Cerasi ja Nield. Kolmetoistavuotias Obi-Wan Kenobi ja hänen jediopettajansa Qui-Gon Jinn eivät saa asettua sodassa kummankaan puolelle. Obi-Wan tuntee silti kapinallisten hankkeen omakseen. Vastoin jedien sääntöjä hän liittyy heidän joukkoonsa. Samalla Obi-Wan joutuu vastakkain opettajansa kanssa.

Tämä kirja on ehdottomasti yhtä hyvä kuin sarjan kaksi aikaisempaakin osaa. Jollain tapaa oli liikuttavaa lukea, kuinka aatteelleen omistautuneita Nuoret olivat sodan repimässä maailmassa ja kuinka he näkivät, että heillä on mahdollisuus lopettaa sodat ja saada melidat ja daanit elämään rauhassa. Se tosin tuntui hieman epäuskottavalta, kun Obi-Wan alkoi menettää uskoaan jedisääntöihin puhuttuaan Cerasin kanssa. Aiemmissa osissahan Obi-Wan oli niin omistautunut jedien elämäntavalle,että miksi nyt sitten tuollainen yhtäkkinen epäröinti kun näkee muiden ikäistensä pyrkivän saamaan rauhan aikaiseksi, joskin vain oman maailmansa vuoksi, eikä koko galaksin kuten jedit? Luulisi Obi-Wanin tajunneen, että vaikka hän ei taistele maailmansa, kansansa tai perheensä puolesta, niin jedinä hän taistelee galaksin, oikeuden ja rauhan puolesta. Jedien tehtävähän oli kuitenkin ylläpitää rauhaa galaksissa?
Mitä tulee kirjan lopputulokseen, niin osasinkin odottaa, että Obi-Wan jäisi planeetalle auttamaan ja hylkäisi jedin elämän. Senkin voi arvata, että kirjailija luultavaasti seuraavassa osassa keksii jonkun keinon, jolla Obi-Wan pääsee takaisin Qui-Gonin oppilaaksi. Eihän Obi-Wan muuten voisi olla ensimmäisessä leffassa, jos se olisi nuorena jäänyt Melida/Daanille pysyvästi? Jonkun nuoremman lukijan kohdalla tuo juonenkäänne ehkä voisi toimia ja saada jännittyneenä odottamaan seuraavaa osaa, mutta itseeni tuo ei vaikuttanut paljonkaan. Ja pakko mainita vielä, että mieleeni iski lukiessa halu kirjoittaa ficci Nield/Cerasi parituksella. Jotenkin ne kaksi vain tuntuu kuuluvan toisilleen.