Juhani Mattila
Kansikuva

Mitä ujous on? Onko se sairautta vai samaa kuin häpeä? Mitä me ujoudesta edes tiedämme? Sosiaalinen ahdistus on yksi ujouden oireista. Krooninen esiintymispelko rajoittaa paitsi kanssakäyntiä myös työssä kehittymistä. Parisuhteessä ilmenevä, läheisyyden estävä ujous puolestaan kummittelee monien avioerojen taustalla. Luonnollisen ujouden kieltäminen aiheuttaa psyykkisiä ongelmia ja sairauksia, jotka pahimmillaan voivat johtaa psykoosiin.
Psykiatrian erikoislääkäri Juhani Mattilan mukaan "ujoutta on kaikki se, mikä kaventaa sielullista kosketuspintaa toiseen ihmiseen". Ujoutensa salaavasta ihmisestä tulee todellisen minuutensa sekä itseltään, että muilta kätkevä piiloutuja, tiedostamattoman luonneroolin esittäjä.

Toinen BookCrossing kirja jonka luin. Ostin kirjan Suomalaisen alehyllystä ennen kesäloman alkua. Kirja siis oli psykiatrian erikoislääkärin, Juhani Mattilan tekemä tutkimus ujoudesta. Jos ei muuta, niin kirjasta jäi ainakin päähän ujouden määritelmä: "Ujoutta on kaikki se, mikä kaventaa sielullista kosketuspintaa toiseen ihmiseen." Osuvammin en itse olisi voinut tuota määritellä. Lukiessa tunnistin itseni muutamastakin kohdasta, mutta ihmetytti kuitenkin, että kirjoittaja näki ujoutta niin monessa asiassa. Välillä tuli tunne, ettei minkäänlainen käytös ole normaalia vaan kaikessa on ujoutta mukana. Tosin Suomessa kun ollaan niin tuon voisi uskoakin. Olemmehan me kuitenkin melkoisen hiljaista ja syrjäänvetäytyvää kansaa muiden mielestä, joten ehkä me suomalaiset sitten olemme kaikki pohjimmiltaan ujoja? Se selittäisi miten kirjailija näki ujoutta melkeinpä jokaisessa mahdollisessa asiassa.
Kirja herätti ajatuksia, mutta välillä teksti kävi kuitenkin turhan puuduttavaksi, minkä takia luin sitä sitten lyhyissä pätkissä, noin yhden luvun kerrallaan. Nyt on kuitenkin kirja luettu ja jään miettimään mihin päin sen vapauttaisin.